Werken als vrachtwagenchauffeur

Rijden op een vrachtwagen; een jongensdroom

Met de vlam in de pijp scheur ik door de Brennerpas‘ van Henk Wijngaard, was een grote hit in 1978. Geen wonder, want werken als vrachtwagenchauffeur is voor velen een jongensdroom. Wat is er nu zo aantrekkelijk aan het werken als vrachtwagenchauffeur?

Werken als vrachtwagenchauffeur

Vrijheid en verantwoordelijkheid

De combinatie van vrijheid, in combinatie met de grote verantwoordelijkheid voor de vracht die je dagelijks vervoert voor je opdrachtgever, is natuurlijk fantastisch. Iedere dag weer klim jij in die cabine en heb je een geweldig uitzicht op het drukke verkeer. Voordat het echter zo ver is, zul je wel wat moeten doen zodat je straks deze verantwoordelijke job goed kunt uitvoeren.

Wat zijn de eisen waar je aan moet voldoen?

Als jij graag wilt werken als vrachtwagenchauffeur moet je minimaal 18 jaar zijn voor je C1 rijbewijs. Je mag dan nog niet beroepshalve op een vrachtwagen rijden. Het werken als vrachtwagenchauffeur is een verantwoordelijke functie en je zult dan ook een lang opleidingstraject moeten volgen om straks als doorgewinterde vrachtwagenchauffeur door het verkeer te kunnen manoeuvreren.

Nadelen?

Werken als vrachtwagenchauffeur heeft natuurlijk ook nadelen. Je bent veel onderweg, je maakt lange dagen en je staat vaak in de file, zeker niet altijd glamoureus volgens blogger Johan D die uit een hele familie van truckchauffeurs komt en er dus een heel erg nuchtere kijk op heeft.