Opleiding vrachtwagenchauffeur

Bijkomende cursus.

September 2009, vóór die datum was het in Nederland voldoende om drie cursussen te volgen voor uw opleiding vrachtwagenchauffeur. De cursussen omvatten: verkeersregels voor grote voertuigen, auto(truck)techniek en administratie(vervoersdocumenten, douaneformaliteiten).

U kreeg dan een diploma dat geldig was voor de rest van uw leven. Maar vanaf september 2009 zijn alle vrachtwagenchauffeurs, die wonen en werken als chauffeur in Europa, verplicht om bijkomende opleiding vrachtwagenchauffeur van 35 uur te volgen – een goede regel volgens transportkenner Sander Jonen.

Opleiding vrachtwagenchauffeur

Code 95

Volgens een nieuwe code in de Europese regelgeving(CODE 95) mag u niet verder als vrachtwagenchauffeur werken als u de cursus niet volgt. Na de opleiding vrachtwagenchauffeur wordt een codenummer op uw rijbewijs geplaatst en dit moet vanaf nu elke 5 jaar vernieuwd worden.

Wie zal dat betalen?

De grote vraag voor vele chauffeurs is die dat zal betalen. De werkgevers klagen nu al dat ze te weinig betalen en nu zouden ze nog moeten betalen voor de 5 jaarlijkse “opleiding vrachtwagenchauffeur”. De vrachtwagenchauffeur, die vindt dat hij te weinig betaald wordt, staat ook niet te springen om dit uit eigen zak te betalen.

Daar om is er beslist dat alle chauffeurs een bijdrage van 0.245 % van hun loon zullen moeten doen om een fonds op te richten dat mee de kosten van de “opleiding vrachtwagenchauffeur” zal dragen. Als chauffeur zult u per dag ongeveer 50 euro kunnen krijgen op de dagen dat u de opleiding vrachtwagenchauffeur volgt.